Expeditiile “ProNatura”

Editia a 7- a 1999

Eclipse 1999 - adventure of a lifetime

Muntii Cindrel, Lotru si Căpătânii -

8 ÷ 14. August 1999

pronatura99.jpg (83304 bytes)

Expeditia PRO-NATURA, editia a 7-a s-a încheiat cu bine, după un parcurs inedit prin Muntii Cindrel, Lotru si Căptânii - raport de tură

Porniti în 8. August a.c. din Sibiu, cei 40 de copii si tineri dornici de o mică aventură, au parcurs pe biciclete 136 km (în 4 etape) iar pe jos au străbătut o parte din Muntii Căpătînii, masiv unde au asteptat si au văzut eclipsa din acest an.
Fundatia "SPERANTA" cu sprijinul financiar al federatiei Sportul pentru Toti, realizat prin Directia Judeteană pentru Tineret si Sport si cu participarea efectivă si deosebit de eficientă a membrilor formatiei Salvamont Sibiu si a profesorilor de la catedra de schi a Clubului Scolar "Soimii", a reusit organizarea (pentru a saptea oară) expeditiei "Pro-Natura" - actiune pluridisciplinară, ecologică, turistică si sportivă, cu caracter preponderent educativ, dar si recreativ.


La eforturile celor de mai sus s-a adăugat sprijinul material si logistic al conducerii Colegiului "Gheorghe Lazăr" Sibiu si al asociatiei "Lyceum", iar sponsori generosi ca "Sibiana" S.A., "Victoria" S.A., Panificatie "Dobrun" S.A., "Schuster&Ecologic" S.R.L. (dl. Gheorghe Barbu), "Foto Universal" S.R.L., I.J.T.L. Sibiu, "PIM" S.A., Coca Cola, si magazinele de echipamente sportive "Explorer" si "Sport Virus" au contribuit la asigurarea transportului, alimentatiei, a materialelor si a premiilor, usurînd, deasemenea, efortul financiar al părintilor. Le multumim tuturor pentru sprijinul acordat.

Prima zi a însemnat un parcurs pe biciclete destul de usor (Sibiu - Cisnădie - Sadu - Valea Sadului - Cabana Miorita), dar care a permis copiilor acomodarea cu efortul si cu tehnica de folosire a bicicletelor de munte si verificarea functionării acestora. Ne-am instalat prima tabără de corturi pe malul drept al rîului Sadu pe vechiul terasament al trenuletului care a functionat cu ani în urmă pe aceste locuri cu o bogată viată culturală, economică (exploatarea  lemnului si transformarea energiei apei în energie electrică si pastorală). Vizitarea Uzinei Hidroelectrice Sadu II a avut darul să-i ajute pe copii, si nu numai, să înteleagă mai bine eforturile comunitătii sibiene de a realiza, acum peste o sută de ani, energia electrică atît de importantă în evolutia civilizatiei locale.

În 9. August am pornit în cea mai dificilă tură pe biciclete. După aproximativ 10 km, în sus pe Valea Sadului am abordat urcusul accentuat de pe Valea Sădurelului, de pe versantul nordic al Muntilor Lotrului. Întreaga echipă a depus un efort sustinut, dar bine reglat (cu pauze la intervale si în locuri bine alese) astfel încît după aproximativ 4 ore am ajuns în Poiana Buceciu, în pasul cu acelasi nume, intrînd pe "drumul strategic" în locul unde a functionat un vechi funicular si pe unde trecea pînă în 1918 granita dintre România si Austro-Ungaria. Prin acest loc am trecut creasta principală a Muntilor Lotrului, abordînd cu viteză controlată coborîsul de pe versantul dinspre Valea Lotrului. La 5 km mai sus de Voineasa, pe Valea Voinesita ne-am instalat a doua tabără de corturi.

A treia zi a debutat cu o probă contracronometru, în coborîre spre Voineasa (aproximativ 4 km). cea mai rapidă coborîre au realizat-o echipa formată din Sebastian Barbu, Andrei Grosaru, Willi Gunesch si Alexandru Barbu, care au realizat un timp de 5 minute si 20 sec. După o pauză binemeritată în Statiunea Voineasa, am coborît încă 25 km pe Valea Lotrului pînă în satul Sălistea. De aici am intrat pe Valea Sasa în Muntii Căpătînii. Am înoptat la aproximativ 2 km distantă de Valea Lotrului, asteptînd cu emotie "ZIUA ECLIPSEI".
logopro.jpg (11141 bytes)
11. August a.c. în zona unde ne aflam nu a debutat prea încurajator. Cerul înorat si semnele de ploaie ne-au diminuat din elanul zilelor precedente. Am pornit, pe jos de această dată, pe pantele înclinate peste care si-a făcut loc rîul Sasa, pentru a urca pe Muntele Folea, unde speram să vedem eclipsa. După 2 ore si jumătate am iesit în gol alpin, în soare, pe vreme bună. Am continuat parcursul în Muntii Căpătînii, pe Muntele Căprăreasa si ne-am oprit în poiana cu acelasi nume, după ce am trecut rîul Olănesti. În poiana Căprăreasa, la aproximativ 1500 m altitudine am urmarit eclipsa, într-o stare de bucurie deosebită.
A apărut soarele, deci putem porni! Am continuat deplasarea pe Muntele Hădărău, care desparte Valea Olănestilor de Valea Cheia formînd Muntii Buila Vînturarita. După ce am ocolit Vîrful Stogu, primul bastion de calcare de pe traseul nostru si am trecut prin tunelul săpat sub Curmătura Stogsoarelor, ne-am urcat din nou pe biciclete pentru a coborî în Valea Cheia, sau "Valea Închisă" cum spunea cineva în acest loc uitat de lume, dar desosebit de specatculos datorită tancurilor si peretilor de calcare, o vale aproape în întregime acoperită de pădure.

Joi, 12. August a fost ziua orientării sportive si a escaladei. Echipele s-au întrecut pe un traseu amenajat de Mircea Nan si Radu Serban, trebuind să caute 11 posturi folosindu-se de busole. Au deprins această tehnică cu două zile în urmă, pe Valea Sasa. Cei mai buni s-au dovedit Romulus Banciu, Cătălin Gaja, Andrei Ilie si Radu Cîmpean.Îndrumătorii nostri din formatia Salvamont, Liviu Clenci, Dumitru Boeras, Virgil Grosaru, Puiu Constantin, Ioan Nistor si Alexandru Szatmari, care a fost si medicul expeditiei, i-au învătat pe copii tehnica de bază în escaladă. În finalul acestei zile, cîte un reprezentant al fiecărei echipe s-a cătărat pe un traseu contracronometru, rezultatul contînd pentru clasamentul general. Cel mai rapid a fost Willi Gunesch, urmat de Cătălin Gaja si Sergiu Negotiu. Opinia alpinistilor-îndrumători a fost că majoritatea copiilor s-au descurcat foarte bine în escaladă.

Din păcate ploaia abundentă si de lungă durată din 13. August ne-a împiedicat să explorăm Cheile Cheii, fiind nevoiti să părăsim valea Cheia. Am coborît pe biciclete pînă aproape de Olănesti, de unde cu un autobuz trimis cu oportunitate de I.J.T.L. Sibiu ne-am întors acasă mai repede, dar sănătosi si după o adevărată aventură a cunoasterii naturii.

În final să-i evidentiem pe cei care au ocupat primele trei locuri (acest lucru doar din lipsă de spatiu, întrucît toti copiii si tinerii s-au comportat excelent): Locul I a fost ocupat de echipa condusă de Romulus Banciu, formată din Cătălin Gaja, Andrei Ilie si Radu Cîmpean. Locul II echipa formată din Andrei Grosaru, Willi Gunesch, Alexandru Barbu si condusă de Sebastian Barbu. Locul III, echipa condusă de Claudiu Amariei si formată din Christoph Galter, Lucian Dîrjan si Iulian Simion.

Multumesc tuturor pentru sprijinul acordat bunei desfăsurări a
expeditiei!
Să fim sănătosi, să o facem si anul următor.

Dorin Nan

Actualizare:
August 31, 1999

Duminică, 8. August

• Întâlnirea participantilor la Stadionul Municipal, ora 10:00. Plecarea pe echipe se termină în jurul orei 11:30.
• Deplasare pe biciclete pe ruta: Sibiu –  Cisnădie - Sadu - Valea Sadului   (vizitare Sadu II) - Râul Sadului.
• Instalarea taberei de corturi. Baie totală în râul Sadu.
• Prezentarea programului si a obiectivelor expeditiei.

Luni, 9. August

• Traversarea Muntilor Lotrului pe biciclete, pe traseul: Valea Sadului – Valea Sădurelului (Vaca, valea care nu se mai sfârseste!) – Poiana Buceciu (mult dorită, punct de popas pentru masa de prânz) – Valea Jidoaia – Valea Rîjeul Mare (drum forestier, viteză) – Valea Voinesita (drum forestier asfaltat, viteză si mai) – aproape de Voineasa.
36 km (drum forestier). Timp aproximativ de parcurs: 7 ore.
• Instalarea taberei de corturi. Baie totală în Voinesita.

Marti, 10. August

• Deplasare pe DN 7A de la Voineasa (asfalt, în coborâre!) până în Comuna Sălistea si de aici încă 3 km. (cald!!!) pe drumul forestier de pe malul râului Sasa.
• Instalarea taberei de corturi. Baie totală în bulboană 1,5 m!
• Instruire: orientare în teren deschis si acoperit, cu harta si busola.

Miercuri, 11. August: ZIUA ECLIPSEI

• Deplasare pe jos pe traseul turistic: Valea Sasa – Muntele Cândoaia – saua Hădărău – Cantonul Cheia.
• Pe parcurs: "vizionarea" eclipsei de-a lungul a trei ore. O zi splendidă din toate punctele de vedere ...
• Coborârea ultimilor 3 km, pe biciclete ... Poiana Canton Cheia, full ... Instalarea taberei de corturi în extremis, lângă apă.

Noaptea: tunete spectaculoase si ... prima ploaie!

Joi, 12. August

• Întreceri tehnico – aplicative (orientare sportivă) pe echipe.
• Scoală de escaladă pe stânci, două ateliere, cu asigurare (mansă).
• (Mini)Foc de tabără.

Noaptea: ploaie în rafale, în 5 reprize cu prelungiri!

Vineri, 13. August (vineri,13)

• Datorită cresterii alarmante a nivelului apei (debitul dublat în 4 ore) se anulează (e drept, cu tristete în suflete) explorarea Canionului Cheia. Strângerea taberei de corturi... ude leoarcă.
• Coborâre pe biciclete până la Râmnicu Vâlcea. Ploaie torentială pe parcurs. Retragere cu torte ...
• Deplasare cu autobuzul chemat special la Sibiu.

Sâmbătă, 14. August

• Festivitatea de premiere în Dumbrava Sibiului.
• Picnic cu grătar, mititei si Coca Cola.


Vremea capricioasă a făcut ca explorarea cheilor Cheii să nu poată fi realizată ... însă eclipsa totală de soare s-a văzut, din zona de umbră totală, în toată splendoarea ei... oricum, Cheile Cheii rămân acolo unde sunt si vor fi multe alte ocazii de a le strabate ...


NOTA: Această pagină este provizorie. Ceea ce vedeti mai sus sunt doar câteva imagini rătacite pe la mine, scanate de-a valma, la reyolutie joasă... pagina va fi actualizată cu imagini capturate video si texte, imediat ce voi intra în posesia casetelor video înregistrate de-a lungul expeditiei si a jurnalelor de bord ale expeditionarilor.

Calde multumiri aduse  Companiei Coca Cola pentru ochelarii de eclipsa oferiti (modelul cel mai reusit dintre toate cele de pe piată!).

Asa cum am promis, iata alăturat versiunea oficiala (materialul brut, care a stat la baza unui articol din "Tribuna Sibiului" din 23. August 1999) a raportului de tura "Expeditia ProNatura, editia a 7-a". Jurnalul de bord, dupa finalizare are ... 40 de pagini. Cînd voi intra în posesia lui voi face din citeva din aceste pagini  documente pdf si le voi pune pe site ...

Hmm, pare destul de neutru acest raport, dar in spatele descrierii se ascunde real life, viata de tabara cu sacii de dormit murati de ploaia torentiala ... cu noroiul pe fata in proba contracronometru pe biciclete ... cu pustii care isi faceau de lucru la biciclete cautind sa ramina putin in urma siastfel sa prinda viteza ... cu frine de fata puse brusc (vivat castile!) ... cu oglinda unui microbuz Mercedes "zburata" de Robur la Cheia ... cu vorbele pline de tact ale lui Erwin Gunesch (tatal lui Willi, venit special din Germania pentru participarea la ProNatura) care îi spunea la un moment dat lui Andrei ... "mai Andrei sa stii ca intradevar se poate scoate lantul si asa cum vrei tu, dar e cea mai proasta solutie... hai mai bine sa incercam sa rezolvam problema asta altfel ... " (asta da stil de a-i spune omului ca face o timpenie in asa fel sa nu se supere) ... cu Serby, care a inlocuit cel putin 10 camere de bicicleta si pinioane ... cu coborirea de pe barajul Bradisor ... cu baia teribila in bulboane si ... multe altele ... dar despre toate astea alta data ...

radu--